Başkasından Saç Nakli Olur Mu?
Başkasından saç nakli olur mu sorusunun sebebi; çok az saça sahip olan kişilerin ense bölgesinden alınacak saç kökü hücrelerinin bazı durumlarda saçlı derisi olarak belirtilen kısmın tamamının kapanmasına yardımcı olmamasıdır. Bu gibi durumlarda sadece kendi saçlarımla mı nakil olabilirim? Yoksa başkasından nakil işlemi gerçekleşebilir mi? sorusu kafa karışıklığına sebep olmaktadır. Bu yönde çalışmalar olması ile birlikte, şu an için başka birinden alınan saçın nakledilmesi gibi bir durum söz konusu değildir.
Aynı DNA kodlarına sahip oldukları için ikizlerde saç nakli denemeleri yapılsa da, onlarda da bazı durumlarda problemler ortaya çıkmaktadır. Günümüzde başkasından saç nakli mümkün olmasa da çok etkili saç ekimi yöntemleri mevcuttur.
Saç Ekim Süreci
Başkasından saç nakli olur mu sorusuna şu an için olumlu bir cevap verilemese de oldukça başarılı saç ekimi tekniklerinden söz edilebilmektedir. Uzmanın, dökülme problemi olan kişiye yapacağı ön muayene sonucunda karar verdiği saç ekimi işleminin uygulanması, fazlası ile güvenli ve etkilidir. Son yıllarda oldukça yaygınlaşan ve yaklaşık 20 yıldır uygulanan FUE yöntemi, saç ekimi yöntemleri içerisinde en çok kullanılan ve en başarılı sonuç veren son yöntem olarak ifade edilebilmektedir.
Saç ekimi süreci; karar alma aşamasından başlayarak, işlem sonrası adımları da içerisinde barındıran geniş bir kapsamda değerlendirilmektedir.
İşlem öncesinde; mevcut hastalıklar, kullanılan ilaçlar gibi sağlık bilgileri, uzman ile eksiksiz bir şekilde paylaşılmalıdır. Kan sulandırma etkisi bulunan aspirin ve benzeri ilaçlar, işlemden bir süre önce bırakılmalıdır. Bunun dışında alkol alımı da, uzmanın belirteceği süre öncesinde bırakılarak, işlemin başarısı arttırılmaktadır.
Saç Ekimi İşlemi Sonrası
Saç ekimi işleminden sonra dikkat edilmesi gereken çok önemli unsurlar vardır. Bunlara dikkat etmek, hem komplikasyon riskini ortadan kaldırır hem de konforlu bir süreç geçirmeye yardımcı olur. Ekim işleminden sonra, kalıcılık ve başarı için uyulması gereken talimatlar, uzman tarafından taburcu olunmadan paylaşılmaktadır.
Ekim işlemi sonrasında;
- Uzmanın belirttiği süre içinde saçlı deriye su değmemesine dikkat edilmeli
- Yaklaşık 2 hafta gibi bir süre içerisinde yağmura direkt maruz kalmaktan kaçınılmalı
- İlk 1 ay süresince çok ağır sporlar, hareketler yapılmamalı
- İşlem yaz mevsiminde yapıldıysa, yaz mevsimi boyunca güneşten korunma sağlanmalıdır.
Sizler için sıralanan bu maddelere saç ekim uzmanın eklemeler yaparak, özen gösterilmesini istemesi, saç ekimi işleminin başarısı için ihmal edilmemesi gereken noktalardır.
FUE yöntemi, steril bir ortamda lokal anestezi altında gerçekleştirilen, uzman olmayan kişiler tarafından asla yapılmaması gereken bir işlemdir. Bu işlem sonrası 2-3 ayda şok dökülmeler meydana gelebilir. Bu, korkulacak bir durum değildir. Uzman ile iletişimde kalarak daha detaylı bilgi alınması sağlıklı olacaktır. 5. Aya girildiğinde, saçlar uzamaya başlamaktadır. Daha sonra, bir yıl süresince yeni saçlar çıkmaya devam eder.