Yaşlanmanın etkileri öncelikle yüz bölgesinde kendini gösterir. Zamanla cilt elastikiyetini kaybeder, kırışıklıklar ve sarkmalar ortaya çıkar. Özellikle alın ve göz çevresinde kırışıklıklar oluşur, burun ucundan dudağa doğru derin bir çizgi oluşur ve göz kapaklarında sarkma olur.
Kollajen ve elastin lif üretiminin azalması nedeniyle hücre yenilenmesi yavaşlar ve cilt canlılığını kaybeder. Cilt nemini, parlaklığını ve sıkılığını kaybederek kişiyi yorgun, mutsuz ve yaşlı gösterir. Yaşlanmanın bu etkilerinden kurtulmak için kişiler çeşitli estetik ameliyatların imkanını kullanırlar. Bunlardan biri de yüz germe. Yüz germe ameliyatları kişiye daha genç, sağlıklı, daha güçlü ve daha güzel bir görünüm kazandırmak için yapılır. İhtiyacınıza göre tam yüz, orta yüz veya alt yüz germe olarak uygulanabilir.
Kulağın önünden kulağın arkasına, kafa derisine kadar küçük bir kesi yapılarak fazla derinin çıkarılması ve yüz boyunca doğru yerlerdeki bağ dokusu, yüz kasları ve diğer gevşemiş dokuların gerdirilip yeniden şekillendirilmesini içerir. ve çene bölgesi yerleştirilecektir. Klasik yüz germe ameliyatı hem cilt altında hem de ciltte görülen şekil bozukluklarının onarılmasını sağlayarak kişinin daha genç, sağlıklı, mutlu ve zinde görünmesini ve hissetmesini sağlar. Klasik yüz germe ameliyatları genel veya lokal anestezi ve sedasyon tekniği ile yapılabilmektedir.
İşlemden en az 15 gün önce alkol ve sigara tüketimi kesilmelidir. İşlem genel anestezi altında yapılıyorsa ameliyattan 8 saat önce bir şey yiyip içmemelisiniz. İşlemden sonra en az 10 gün kan sulandırıcı, E vitamini ve multivitaminler alınmamalıdır. İşlem sonrası ilk 2 gün hasta su ile temas ettirilmemelidir. İyileşme sürecini kısaltmak veya hızlandırmak için en az bir hafta daha sigara ve alkol tüketiminden kaçınılmalıdır. En az iki ay direkt güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. 25 gün boyunca ağır egzersiz, yorucu spor ve cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Tedavi sonrasının sorunsuz geçmesi için doktor tarafından reçete edilen ağrı kesiciler zamanında kullanılmalıdır.
Ameliyattan sonraki bir hafta boyunca araç ve uçak seyahatlerinden kaçınılmalıdır. Güçlü baskılara maruz bırakılmamalıdır. Ameliyattan sonra doktor tavsiyesine göre bir veya iki gece müşahede için hastanede kalınması gerekir. Dikişler bir hafta sonra alınır. İşlem sonrası oluşabilecek ödem ve morluklar ortalama bir ay sonra azalmaktadır. Yüzün tam şeklini alması 3-4 ayı bulabilir. Klasik bir yüz germe işleminin sonuçları 5-10 yıllık bir süre boyunca görülür. Bu süre ameliyat sonrası doktorun talimatlarına uyarak, kilo alıp vermemek, uygun vitamin ve takviyeleri almakla uzatılabilir.
Alt yüz germede, ana amaç çene, boyun ve yanaklardaki sarkmaları ve gevşemeleri tedavi etmektir. Bu işlem, özellikle yüzün alt kısmındaki yaşlanma belirtilerini azaltmak ve daha genç bir görünüm elde etmek için uygulanır.
Üst ve orta yüz germe ameliyatlarına dahil edilen bir teknik olan endoskopik yüz germe, küçük kesilerden girilen bir kamera ile tedavi edilecek doku alanlarının belirlenmesinde kullanılır. Bu yöntem, minimal invaziv olması ve daha az iz bırakması nedeniyle tercih edilmektedir.
Orta yüz germe, özellikle göz ve dudak bölgesini tedavi etmek amacıyla yapılan bir yüz germe ameliyatıdır. Bu işlem, göz altı torbaları ve burun kenarındaki derin çizgiler gibi orta yüz bölgesindeki sorunları hedef alır.
Periost yüz germe, periosteum olarak adlandırılan kemik zarı altındaki dokuyu tamir etme tekniğidir. Bu yöntem, derin doku katmanlarına yönelik bir tedavi sağlar ve daha kalıcı sonuçlar elde etmeye yardımcı olur.
Kompozit yüz germe tekniğinde, cilt, deri altı, kas ve yağ dokusu birlikte gerilir. Daha çok orta yüz germe tekniğinde kullanılan bu yöntem, geleneksel yüz germe ameliyatlarına göre orta yüz bölgesinde daha etkili sonuçlar sağlar. Bu teknik, yüzün doğal hatlarını koruyarak daha genç ve dinamik bir görünüm elde etmeye yardımcı olur.
Adından da anlaşılacağı üzere tam yüz germe ameliyatı, üst, orta ve alt yüz bölgelerinin yanı sıra göz kapağı ve yanak bölgelerini de kapsayan bir işlemdir. Bu ameliyat, ciltteki şekil bozukluklarını gidermek ve yüzün genel görünümünü iyileştirmek için kapsamlı bir yaklaşım sunar.
Yüz germe ve boyun germe ameliyatları, yaşlanmaya bağlı olarak yüz ve boyun bölgelerinde meydana gelen cilt kırışıklıkları, gevşeklik ve sarkıklık gibi estetik sorunları gidermek amacıyla yapılan cerrahi işlemlerdir. Bu ameliyatlar, cildin daha genç, sağlıklı ve sıkı görünmesini sağlar. Genellikle birlikte uygulanan bu iki işlem, ayrı ayrı da yapılabilir ve her iki durumda da hastaların memnuniyetini sağlamayı hedefler.
Boyun germe ameliyatı, çene, boyun ve yanak bölgelerindeki sarkmış ve kırışmış cildi düzeltmek amacıyla yapılır. Ortalama 3-5 saat süren bu ameliyat, genel anestezi altında gerçekleştirilir. Kulağın önünden başlayıp, kulak arkasındaki saçlı deriye kadar uzanan bir kesi veya çene altından yapılan kesilerle deri altı dokusu ve kas dokusu sıkılaştırılır. Elastikiyetini kaybetmiş cilt düzeltilir ve fazla doku uzaklaştırılır. Ameliyat öncesinde, kullanılacak teknik ve uygulanacak bölgeler doktor muayenesi sırasında belirlenir. Hastanın ameliyattan en az 8 saat önce hiçbir şey yememesi ve içmemesi, kan sulandırıcı ilaçları en az 2 hafta önceden kesmesi, işlem öncesi ve sonrası 15 gün sigara ve alkol tüketiminden kaçınması gerekmektedir. Ameliyat sonrası hasta 4-6 saat içinde ayağa kalkabilir ve yaklaşık bir hafta sonra bandajlar çıkarılır. Şişlik ve morluklar ortalama 14 gün içinde azalır ve doktorun önerdiği buz tedavisi ve ağrı kesiciler kullanılmalıdır.
Her iki ameliyat türü de, hastaların estetik görünümünü iyileştirmek ve kendilerini daha genç hissetmelerini sağlamak amacıyla yapılan önemli estetik cerrahi işlemlerdir. Ameliyat sonrası doktorun tavsiyelerine uyulması, iyileşme sürecinin daha rahat ve hızlı geçmesine yardımcı olur.
Yüz germe için ortalama yaş 45-50’dir. Bu yaştan önce işlem yapılana kadar ameliyatsız yöntemler daha uygundur. Her durumda, uygun yaşı belirlemek için bir tıbbi muayene yapılmalıdır.
Ameliyatın ortalama süresi 10 yıl olmasına rağmen özen, titizlik ve doktor tavsiyelerine uyularak süreç uzayabilir. İşlem sonrası kilo alımı veya kaybı ya da iyileşme sürecindeki dikkatsizlik raf ömrünü kısaltacaktır.
Ameliyat genel anestezi altında yapıldığından işlem sırasında herhangi bir ağrı hissedilmez. İlerleyen dönemde hastanın ağrı eşiğine bağlı olarak hafif ve orta şiddette ağrı oldukça normaldir. Bunlar doktor tarafından reçete edilen ağrı kesiciler ile kolaylıkla tedavi edilebilir.
Bu konuda özel bir bilgi verilemez. Muayene sırasında kişinin gençlik fotoğrafları incelenir ve olası sonuç iletilir. Ortalama tahminler 10-15 yıllık bir gençleştirme içindir.
Yüz germe için üst yaş sınırı yoktur. Yüz germe kişinin sağlık durumu elverdiği sürece her yaşta yapılabilir.
Yüz ve boyun germe ameliyatları çok küçük kesiler yapmayı içeren ameliyatlardır. Ancak cilt yapısına ve hassasiyetine bağlı olarak hafif bir iz kalabilir. Ortalama 6 ay sonra izler solmakta ve konumlarından dolayı artık fark edilmemektedir.
Türkiye, son teknoloji tesislere sahip lüks hastaneleri, alanında uzman dünyaca ünlü cerrahları ve uygun fiyatları ile en iyi güzellik turizmi ülkeleri listesinde istikrarlı bir şekilde yükseliyor. Özellikle İstanbul, hastayla gelişten gidişe kadar ilgilenen, transfer ve konaklama ayarlayan acenteleri ile yoğun bir uğrak limanıdır. Gönderilen fotoğraflara göre muayene sonrası yüz ve boyun germe planlanabilir. Bu durumda yurtdışından gelen hastaların muayene ve fiyat bilgisi için önceki ve güncel fotoğraflarını acenteye göndermeleri yeterlidir.
Yüz germe işlemi yaptıktan ne kadar sonra normal hayatıma dönebilirim. İyileşme süresi ne kadar?